R O   e F a c t u r a

Blog

Blog e-Factura

Toate informațiile de care ai nevoie pentru e-Factura

16 Apr

Anexa la factura în sistemul RO e-Factura (BG-24)

Cum puteți atașa documente suplimentare unei facturi, pentru a le transmite în sistemul e-Factura?

Adăugarea anexelor și trimiterea lor în sistemul RO e-Factura al ANAF, împreună cu factura în format XML este necesară pentru a completa sau pentru a justifica anumite tranzacții. Aceste anexe în e-Factura pot conține orice document suplimentar și relevant, cum ar fi contractele, notele de comandă, certificate, actele de lucrări, etc.

Dacă doriți trimiterea lor o data cu trimiterea facturii în format XML în sistemul e-Factura, atunci aceste anexe trebuie încorporate în fișierul XML care conține și factura (termen XML UBL 3.0: BG-24).

În programul de facturare Facturis Online, acest lucru se poate face prin simpla lor selectare, ca în imaginile de mai jos:

De asemenea, dacă doriți, puteți trimite ca anexă la factura (BG-24) și factura emisă de dvs. în format PDF.

Pentru a face acest lucru în programul de facturare gratuit, va trebui să vă configurați setările ca în urmatoarea imagine:

Blog e-Factura

Toate informațiile de care ai nevoie pentru e-Factura

01 Feb

Un webinar unic, sustinut de trei dintre partenerii proiectului RO-eFactura gratuit

Vă invităm să îl urmăriți pentru a beneficia de o experiență în care vom explora sistemul e-Factura și vă vom ghida, oferindu-vă cunoștințe practice și sfaturi valoroase în utilizarea sistemului.

Blog e-Factura

Toate informațiile de care ai nevoie pentru e-Factura

03 Jan

Reînnoirea certificatului digital calificat pentru semnătură electronică și transmiterea acestuia către ANAF

Pentru accesarea sistemului RO e-Factura, este nevoie de înregistrarea persoanelor juridice în Spațiul Virtual Privat (SPV), folosind un certificat digital calificat pentru semnătură electronică valabil, emis pe numele reprezentantului legal, al reprezentantului desemnat sau al împuternicitului societății.

Certificatul digital calificat pentru semnătură electronică este valabil pe o perioadă de 1, 2 sau 3 ani, în funcție de opțiunea aleasă în momentul achiziției.

După expirarea valabilității semnăturii electronice și reînnoirea ei sau în oricare din următoarele situații:
– schimbarea furnizorului de certificat digital calificat, dar datele de înregistrare ale persoanei (adresa de e-mail, nume, prenume) sunt aceleaşi;
– primirea unui token nou (în caz de pierdere, deteriorare),
va trebui să trimiteți către ANAF un nou document de confirmare al semnăturii electronice.

Acest lucru se face semnând documentul de confirmare pus la dispoziție de emitentul semnăturii, folosind NOUL certificat, pe care îl retrimiteți către emitentul semnăturii să îl semneze, iar apoi îl încărcați pe site-ul ANAF.

Cum transmit documentul de confirmare pentru semnătura electronică reînnoită după expirare, pe site-ul ANAF?

În cazul în care ați reînnoit certificatul digital calificat de semnătură electronică, va trebui să transmiteți către ANAF, un nou document de confirmare valabil pentru semnătura electronică reînnoită. Acest document de confirmare este singurul act care va trebui transmis în oricare din cazurile enumerate mai sus.

Pentru a transmite documentul de confirmare obținut după înnoirea valabilității semnăturii electronice, după schimbarea furnizorului de semnătură electronică sau după reemiterea unui nou token în caz de pierdere sau deteriorare a celui vechi, veți accesa site-ul anaf.ro, meniul Servicii Online > Inregistrare Utilizatori > Depunere Declaratii > Declaratii Electronice > Persoane Juridice.

După transmiterea documentului, veţi primi pe adresa de mail, o confirmare cum că noul număr al certificatului a fost introdus în baza de date a ANAF.

Acest lucru vă va permite accesarea Spațiului Virtual Privat și transmiterea facturilor emise în sistemul RO e-Factura.

Aveți aici un mic ghid pus la dispoziție de ANAF pentru reînnoirea accesului la SPV: Ghid Reinnoire Certificate Calificate.

Blog e-Factura

Toate informațiile de care ai nevoie pentru e-Factura

27 Dec

Funcționalități e-Factura în varianta gratuită RO-eFactura

Varianta complet gratuită pentru RO e-Factura oferită de programul de facturare Facturis Online, reprezintă o variantă extrem de simplă a procesului de transmitere și primire a facturilor în ceea ce privește sistemul național RO e-Factura. Printr-o simplă apasare a unui buton, integrat în fereastra programului, veți scapa de grija trimiterii facturilor emise. Acest proces este mult mai simplu decât ați putea crede, este chiar mai simplu decât dacă ați printa o factură.

Prin simpla apăsare a butonului e-Factura, factura emisă este trimisă instant în sistemul RO e-Factura, iar termenul de 5 zile fie ele lucratoare sau calendaristice (după noua OUG 115/2023), nu va fi o problemă pentru dvs..

Utilizatorii programului de facturare Facturis Online, vor autoriza o singură dată programul pentru 90 zile (urmând ca programul să se reautorizeze automat după cele 90 zile), făcând setările necesare, pe care le găsiți aici.

Cum trimiteți factura emisă în sistemul RO e-Factura?

Atât de simplu!

În meniul Documente > Facturi, selectați factura/facturile dorite și apăsați butonul e-Factura.

După apasarea butonului, factura/facturile selectate, sunt trimise instantaneu, în sistemul RO e-Factura.
Acest lucru se poate verifica în coloana de e-Factura, unde va apărea statusul “Trimis”.
În câteva minute, programul de facturare va citi răspunsul ANAF, iar acel status se va schimba în “Trimis OK“, adică acea factură a fost verificată și validată de ANAF, prin acordarea acelui sigiliu al MF. Din acel moment, al validării facturii de către ANAF, factura devine automat vizibilă și în SPV-ul clientului, pentru descărcare.

Atât de Simplu și Ușor!

Programul de facturare, varianta gratuită pusă la dispoziția utilizatorilor de către Facturis Online, realizează automat o sincronizare periodică cu SPV ANAF. În loguri e-Factura (butonul e-Factura din fereastra de emitere a facturii) se pot vizualiza toate aceste loguri referitoare la trimiteri, verificări, răspunsuri, descărcări.

Tot aici se poate vizualiza și printa factura în format PDF (ANAF), pentru a vedea exact factura primită de către client.

Vizualizarea răspunsurilor din sistemul e-Factura

În cadrul meniul Documente > Facturi, în tabul de Răspunsuri veți vedea automat toate răspunsurile primite în SPV, de la ANAF.

Acestea pot fi: facturile trimise (răspunsurile referitoare la facturile trimise de tine către clienți), facturile primite și mesajele din cadrul SPV.

Opțiuni în cadrul ferestrei de Răspunsuri:

– Utilizatorii care doresc o copie suplimentară a facturilor trimise către sistemul e-Factura vor selecta toate facturile și vor apăsa pe iconița de descărcare.
De reținut este faptul că programul arhivează oricum automat, toate aceste răspunsuri ale facturilor trimise către sistemul RO e-Factura.

– Se por printa în format PDF atât facturile trimise cât și facturile primite.

– Se pot trimite mesaje prin SPV către furnizorii facturilor primite. Această opțiune este una extrem de importantă și  această opțiune de a trimite mesaj vă recomandăm să o folosiți și să contactați furnizorul, în cazul în care apar facturi trimise eronat.

Cum puteți vedea factura completă, primită de la furnizor?

În fereastra Documente > Facturi > Răspunsuri.
După cum am menționat anterior, aici puteți vizualiza toate facturile primite de la furnizori. Pentru a putea vedea factura completă, o selectați și apoi apasați butonul de printare. Ea se va încărca în format PDF, putând astfel să o vizualizați, verificați și desigur, să o printați.

În acest mod, varianta gratuită pentru e-Factura a programului de facturare Facturis Online reprezintă o variantă extraordinar de simplă de utilizare în relația cu sistemul RO e-Factura, fără stres, fără artificii.

Obligativitatea e-Factura respectată și afacerea ta în siguranță, totul la un click distanță!

Blog e-Factura

Toate informațiile de care ai nevoie pentru e-Factura

27 Dec

Pașii necesari pentru a încărca facturi în sistemul RO e-Factura

Am nevoie de semnătură electronică?
Trebuie să mă înregistrez în SPV?
Cum autorizez programul de facturare pentru e-Factura?

Răspunsul la toate aceste întrebări le veți găsi în acest articol, în care am enumerat pe scurt pașii necesari pentru a putea utiliza sistemul RO e-Factura.

I – Obțineți certificatul digital calificat

Obțineți certificatul digital calificat pentru semnătură electronică pe token sau în cloud, ambele sunt valabile și funcționează – îl achiziționați de la o firmă autorizată.

Vă recomandăm achiziționarea semnăturii electronice de la certSIGN, susținătorul acestui program gratuit pentru RO e-Factura, de aici.

II – Ȋnrolare in SPV

înregistrați în SPV pe pagina ANAF, Servicii online > Înregistrare utilizatori > Spaţiu privat virtual > Înregistrare persoane juridice > Persoane juridice >
> Înregistrare utilizatori persoane juridice > Înregistrare utilizatori cu certificat digital

  • 1. Se completează formularul;
  • 2. Se încarcă documentul de confirmare;
    Documentul de confirmare – îl obţineţi de la firma de unde aţi cumpărat semnătura electronică.
  • 3. Se încarcă arhiva ZIP cu documentele:
    a) pt. administrator – carte de identitate, act constitutiv, ambele scanate și semnate electronic;
    b) pt. împuternicit – carte de identitate, împuternicire notarială, ambele scanate și semnate electronic;
  • 4. Veţi primi un mail de la ANAF cu un cod de validare;
  • 5. După 2-5 zile primiți pe mail confirmarea înregistrării în SPV de la ANAF.

III – Autorizați programul de facturare.

În programul gratuit de facturare pentru RO e-Factura se vor urma pașii:
Configurare > Integrări > e-Factura > Autorizează accesul aplicației la SPV

a) dacă aveți semnătură proprie, click pe prima imagine. Se deschide o fereastră în care apăsați butonul roșu Autorizează Aplicație Facturis și cu semnătura validă pe acel calculator, se apasă OK.

b) dacă nu aveți semnătură proprie și folosiți semnătura altei persoane, de la un alt calculator, click pe a doua imagine.

Se deschide o fereastră în care vă apare un link (linkul de autorizare). Copiați acel link și il trimiteti pe mail persoanei care are în calculator o semnatură valabilă, înregistrată în SPV pt CUI-ul respectiv. Persoana care îl primeste apasă pe link, apare butonul roșu Autorizează Aplicație Facturis, face click şi cu semnatura valida pe acel calculator, se apasă OK.

In acest moment programul Facturis Online este autorizat să trimită facturile emise în SPV al ANAF, să primească mesajele trimiterilor și alte mesaje din SPV și să descarce automat facturile primite de la furnizori.

Trimiterile se fac din Documente > Facturi. Se selectează facturile dorite și se apasă butonul e-Factura.

Alte funcționalități ale programului gratuit pentru RO e-Factura vă sunt prezentate în articolul “Funcționalități ale programului gratuit pentru RO-eFactura”.

Blog e-Factura

Toate informațiile de care ai nevoie pentru e-Factura

18 Dec

Lista contribuabili – persoane impozabile pentru e-Factura

În contextul legii legii 296/2023 operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, începand cu data de 1 ianuarie 2024 au obligația ca în relația B2B și respectiv B2G, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România, să transmită facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.

Această formulare a legii care face referire la persoanele impozabile care vor trebui sa respecte aceasta obligativitate a nascut o serie de intrebari si anume fiecare:

–  “Cine folosește e-Factura?“,

–  “Eu in calitate de PFA trimit e-Factura?”,

– “Un ONG trimite e-Factura?”,

–  “Asociatiile de proprietari trimit în sistemul ANAF, e-Factura?”.

Aceste întrebări despre e-Factura își regasesc răspunsul în cadrul listei cu categoriile de contribuabili care pentru care se aplică de la 1 ianuarie 2024 obligativitatea e-Factura.

Astfel, categoriile de contribuabili care fac parte din persoanele impozabile care vor trebui să trimită facturile emise în sistemul ANAF RO e-Factura sunt următoarele:

– Persoanele fizice autorizate (PFA);
– Întreprinderile individuale (II);
– Întreprinderile familiale (IF);
– Persoanele fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ (PFL);
– Asociațiile familiale (ASF);
– Asociațiile profesionale;
– Societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată (SPAR) şi cabinetele individuale de avocatură;
– Societăţile profesionale notariale şi birourile individuale notariale;
– Societățile profesionale practicieni în insolvență (SPI);
– Societăţile cu răspundere limitată (SRL);
– Societăţile pe acţiuni (SA);
– Societăţile în comandită pe acţiuni (SCA);
– Societăţile în comandită simplă (SCS);
– Societăţile în nume colectiv (SNC);
– Societăţile/companiile naţionale;
– Societăţile nerezidente care au în România un cod de înregistrare în scopuri de TVA (contribuabilii înregistraţi prin înregistrare directă, contribuabilii înregistraţi prin reprezentant fiscal, sediile fixe);
– Unităţile fără personalitate juridică din România, care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate (nerezindenții înregistrați în scop de TVA);
– Persoanele juridice străine care desfăşoară activități prin intermediul unui sediu permanent în România;
– Întreprinderile profesionale unipersonale cu răspundere limitată;
– Instituțiile publice indiferent de sursa lor de finanţare sau de categoria de contribuabili la care sunt încadrate, care emit facturi către alte persoane juridice, către alte instituții și autorități publice, cu exceptările în cazul în care acestea fac parte din contracte confidențiale sau alte contracte pentru care nu se aplică legislația în vigoare;
– Regiile autonome;
– Institutele naţionale de cercetare-dezvoltare;
– Organizaţiile cooperatiste meşteşugăreşti;
– Organizaţiile cooperatiste de consum;
– Organizaţiile cooperatiste de credit;
– Organizațiile cu scop patrimonial;
– Organizațiile fără scop patrimonial adică organizațiile non-profit sau fundațiile care emit facturi către alte entități;
– Organismele de plasament colectiv înființate pe bază contractuală, adică nu sunt constituite prin act constitutiv, potrivit legislaţiei pieţei de capital, cum ar fi fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat şi alte entităţi organizate pe baza Codului Civil.

Toate aceste categorii de contribuabili vor trebui într-o formă sau alta să trimită facturile emise în relația B2B și B2G în sistemul e-Factura. Conform OUG 115/2023, de la data de 1 iulie 2024 în cazul în care sunteți beneficiarii unei facturi primite, în relația B2B, să descărcați și să înregistrați doar facturile primite prin intermediul sistemului ANAF, RO e-Factura.

Blog e-Factura

Toate informațiile de care ai nevoie pentru e-Factura

06 Dec

Susținători ai programului gratuit de facturare

În contextul actual, în care obligativitatea raportării facturilor emise în sistemul RO e-Factura cuprinde în linii mari tot mediul de afaceri românesc, Facturis Online, a lansat o versiune complet gratuită a programului său de facturare, prin care antreprenorii se pot conforma fără probleme cerințelor sistemului ANAF.

Pe o piață plină de soluții de facturare complexe și costisitoare, această inițiativă de a pune la dispoziția antreprenorilor din România a unui program de facturare gratuit pentru RO e-Factura, fără costuri ascunse, reprezintă un răspuns la o nevoie reală în condițiile noilor obligații legale.
Acest program se adresează în special afacerilor în stadiu incipient, a micilor antreprenori dar și celor care emit câteva facturi lunar și nu folosesc încă un program de facturare.

Obligația de a emite și transmite facturile în sistemul ANAF RO e-Factura va fi mai mult decât copleșitoare pentru toți aceia care până acum faceau facturi de mână sau cel mult în Excel.

Programul de facturare gratuit pentru RO e-Factura este dezvoltat de Facturis Online și se bucură de susținerea unor firme și companii de renume care oferă clienților săi servicii complementare în acest domeniu. Astfel, Facturis Online alături de
partenerii săi, Avocatnet.ro, certSIGN și Aysa.ai își doresc să ofere utilizatorilor soluții complete și inovatoare pentru o gestionare profesională a afacerii lor.

Acest parteneriat reprezintă o combinație perfectă între experiența de peste 16 ani în domeniul facturării și gestiunii stocurilor a celor de la Facturis Online care oferă cel mai accesibil program de facturare și gestiune stocuri din România, între experiența în domeniul juridic oferită de Avocatnet.ro prin explicarea legislației în vigoare și oferirea de soluții de către cei peste 6.500 de consultanți înscriși pentru diverse probleme juridice, economice sau de afaceri, între certSIGN – principalul producător și dezvoltator de soluții criptografice și servicii de încredere din România care oferă mediului de afaceri soluții privind identitatea digitală prin emiterea certificatului digital calificat pentru semnătură electronică, servicii de arhivare cu valoare legală și de securitate cibernetică în peste 20 de țări și nu în ultimul rând, automatizare SEO folosind inteligența artificială oferită de Aysa.ai care vă poate ajuta să vă optimizați prezența în mediul online prin realizarea unei strategii de conținut și scrierea acestuia, oferindu-vă locuri înalte în motoarele de căutare.

Programul gratuit de facturare pentru e-Factura, oferă funcționalități simplificate și o interfață intuitivă, făcând astfel ca procesul de facturare să fie accesibil chiar și persoanelor mai puțin tehnice.

“Dorim să sprijinim în mod real mediul de afaceri din România, punând la dispoziția acestora o versiune gratuită de facturare, care poate fi accesată cu ușurință pe site-ul ro-efactura.ro, prin care aceștia să poată emite factura, să o încarce în SPV, să primească răspunsul sistemului ANAF și să descarce facturile primite de la furnizori. Împreună cu partenerii noștri de la Avocatnet.ro, certSIGN și Aysa am reușit să întindem această mână de ajutor colegilor noștri antreprenori, pentru a face față cu succes acestei schimbări provocatoare și credem cu tărie că, ajutându-ne unii pe alții, putem transforma această nouă obligativitate într-un parteneriat de încredere, creând totodată un mediu de afaceri mai stabil și mai adaptabil” a declarat Iulian Daniel Mihalache – CEO & Founder Facturis Online.

În contextul actual, caracterizat de schimbări legislative rapide, schimbul de experiență și cunoștințe între antreprenorii români, reprezintă o dovadă a solidarității din cadrul comunității antreprenoriale din țara noastră.

Astfel de parteneriate strategice prin oferirea sprijinului reciproc, sunt esențiale pentru succesul oricărei afaceri ele putând deveni ancore de susținere în momente cheie, cum este și această schimbare fiscală majoră, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.

certsign
facturis-online
avocatnet
aysa

Etichetă:

Blog e-Factura

Toate informațiile de care ai nevoie pentru e-Factura

06 Dec

Înregistrarea în SPV folosind un certificat digital calificat pentru semnătură electronică

Conform noilor obligații legale, începând cu data de 1 ianuarie 2024 toți contribuabilii (cu mici excepții) persoane juridice, PFA, întreprinderi individuale, etc. vor trebui să transmită și să descarce din sistemul ANAF RO e-Factura, facturile de mărfuri și servicii. Acest lucru se va putea face exclusiv electronic, prin înregistrarea/înrolarea în Spațiul Privat Virtual (SPV) și folosind un certificat digital calificat pentru semnătură electronică.

Pentru a vă înregistra/înrola în SPV, se accesează site-ul anaf.ro, Servicii Online – Înregistrare utilizatori – Spațiul Privat Virtual – Persoane Juridice sau alte entități fără personalitate juridică.

https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/inreg_inrol_pf_pj_spv

După accesarea meniului Înregistrare utilizatori persoane juridice și alte entități fără personalitate juridică, se va deschide o nouă fereastră în care vom selecta Înregistrare utilizatori cu certificat digital.

https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularjuridice.jsp#pj

Aici se vor completa datele de identificare ale persoanei care poate avea calitatea de reprezentant legal, reprezentant desemnat sau de împuternicit al solicitantului. Se vor bifa cele două casuțe de atenționări și respectiv acordul privind termenele și condițiile de utilizare, după care se vor încărca fișierele care conțin:
documentul de confirmare al certificatului digital (acest document se va obține de la compania de la care ați achiziționat certificatul digital calificat pentru semnătură electronică);
arhiva zip cu documentele justificative care să ateste calitatea de reprezentant legat, reprezentant desemnat sau împuternicit.
Se completează câmpul care conține codul de validare cu literele și cifrele afișate, apoi se apasă butonul Continuă.

În continuare se va afișa pagina de confirmare a emailului, în care va trebui confirmat codul primit pe email.

După completarea și trimiterea cererii de înregistrare în SPV, aceasta urmează a se verifica de către ANAF iar răspunsul privind validarea sau respingerea ei, va fi trimis pe adresa de email completată în formular.

Dacă nu aveți un certificat digital calificat pentru semnătură electronică, vă recomandăm achiziționarea lui de la susținătorul acestui program de facturare gratuit, certSIGN, care poate fi făcută rapid accesând link-ul de aici.

Facturis Online devine partener certSIGN pentru a asigura conformitatea cu sistemul ANAF RO e-Factura

 

Blog e-Factura

Toate informațiile de care ai nevoie pentru e-Factura

13 Nov

Înscrierea în registrul RO e-Factura

Subiectul acestui articol este o întrebare care a generat foarte multe confuzii printre operatorii economici odată cu noile obligativități care vor intra în vigoare începand cu data de 1 ianuarie 2024.

Pe scurt, această obligativitate de înregistrare a fost introdusă în Ordonanța de Urgență nr. 120/2021 pentru operatorii economici care optau pentru transmiterea facturilor emise în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

Art.10 alin.4 din OG 120/2021 prevedea clar faptul că “în vederea utilizării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura, emitentul și destinatarul trebuie să fie înregistrați în Registrul RO e-Factura“.

În urma adoptării Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității României pe termen lung nr. 296/2023 această obligativitate de înregistrare în Registrul RO e-Factura a operatorilor economici, persoane impozabile, care optau pentru trimiterea facturilor emise în sistemul RO e-Factura și-a pierdut sensul, deoarece de la 1 ianuarie 2024 toți operatorii economici, cu mici excepții, vor trebui să trimită facturile emise în sistemul ANAF e-Factura. Prin urmare, art. 65 alin.5 din Legea 296/2023  face lumină și aduce modificările necesare OG 120/2017 prin abrogarea art.10 alin.4.

Posibila confuzie este creată în opinia noastră datorită faptului că noua lege 296/2023 a adus modificări și completări alin.2 art.10 al OG. 120/2021 care precizează că “în situația în care emitentul facturii electronice optează conform art. 13 pentru transmiterea acesteia în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, acesta este obligat să fie înregistrat în Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea
sistemului național privind factura electronică RO e-Factura, denumit în continuare Registrul RO e-Factura“.

Foarte important este de menționat faptul că se referă la art. 13, care cuprinde: “Operatorii economici nestabiliţi în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pot opta pentru utilizarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura în relația comercială B2B sau în relaţia B2G, potrivit procedurii stabilite prin ordin al președintelui agentiei Naționale de Administrare Fiscală“.

În concluzie, obligativitatea înscrierii în Registrul RO e-Factura a operatorilor economici, persoane impozabile, stabilite în Romania a fost abrogată, eliminând astfel orice neclaritate în legatură cu înregistrarea.

Obligativitatea înregistrării se va aplica doar operatorilor economici nestabiliți în România care optează pentru transmiterea facturilor emise în sistemul ANAF RO e-Factura.

Blog e-Factura

Toate informațiile de care ai nevoie pentru e-Factura

13 Nov

Care sunt pașii necesari pentru a încărca facturile în sistemul RO e-Factura?

Sistemul RO e-Factura reprezintă o platformă electronică pusa la dispoziție de Ministerul Finanțelor împreună cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, ce permite primirea și prelucrarea facturilor în format electronic structurat de tip XML.

Transmiterea facturilor emise de operatorii economici stabiliți în România către acest sistem de facturare electronică devenit obligatoriu prin aprobarea Legii 296/2023, presupune mai multe etape de proces ce trebuiesc parcurse de către aceștia.

Așadar, să începem cu începutul.

1. Obținerea unei semnaturi digitale

Primul pas este obținerea unui certificat digital de la o firmă autorizată pentru prestarea unor astfel de servicii de încredere, de către Autoritatea pentru Digitalizarea României. Astfel de certificate digitale calificate, permit generarea unei semnaturi electronice calificate, cu valoare legală.
Aceste certificate digitale pentru semnături electronice pot fi achiziționate si de aici (recomandare CertSIGN).

2. Ȋnrolarea în SPV

Odată obținută semnătura digitală, următorul pas este înrolarea în Spațiul Virtual Privat (SPV). SPV reprezintă un serviciu gratuit, accesibil permanent prin internet pe site-ul ANAF. Înregistrarea în Spațiul Privat Virtual, presupune completarea datelor de identificare în formularul web de pe pagina ANAF și încărcarea anumitor documente justificative. După înrolarea/înregistrarea în SPV, puteți trimite sau primi acte administrativ fiscale, puteți accesa informații cu privire la contribuții sociale sau obligațiile fiscale.
Înregistrarea în SPV se poate face accesând linkul următor: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/inreg_inrol_pf_pj_spv

3. Ȋncărcarea facturilor în sistemul RO e-Factura

Sistemul RO e-Factura este disponibil în cadrul SPV. Pentru încărcarea facturilor emise în acest sistem, ele vor trebui transmise în formatul electronic XML, impus de către ANAF, format care respectă un set de reguli foarte stricte și care trebuie să conțină anumite informații obligatorii.

Pentru aceia dintre dvs. care încă nu utilizează un program profesional de facturare sau nu vor sa devină programatori peste noapte, am creat un program de facturare gratuit ce permite emiterea facturilor și transmiterea acestora direct în sistemul e-Factura fără bătaie de cap și mai ales fără nici un cost ascuns nici după 3 luni, nici după un an. Este complet gratuit grație partenerilor noștri și poate fi accesat de aici.

4. Citirea răspunsurilor/primirea facturilor de la furnizori

După trimiterea facturii electronice în structura de tip XML către sistem, acesta o verifică automat dacă îndeplinește toate cerințele din punct de vedere structural și semantic și mai apoi este validată sau invalidată de către sistemul ANAF.
Aici putem avea două spețe:
– în cazul în care factura respectă cerințele sistemului ANAF, ea va fi validată și i se va aplica automat semnătura electronică a MF urmând a i se comunica imediat destinatarului;
– în cazul în care factura nu respectă cerințele sistemului ANAF, ea va fi invalidată iar emitentul primește mesaj cu erorile identificate. Această factură va trebui corectată și retrimisă în sistem pentru verificare și validare.

Destinatarul facturii, respectiv clientul, se va loga de asemenea în SPV, utilizând semnătura sa digitală, la sistemul RO e-Factura de unde va putea descărca factura primită de la furnizor.

Foarte important de mentionat este faptul că folosind un program de facturare gratuit toți acești pași se vor face automat de către program, nemaifiind nevoie de logarea dvs. de fiecare dată în sistemul RO e-Factura.

În cazul în care destinatarul facturii are obiecții în legătură cu factura primită de la furnizor, acesta înștiințează furnizorul prin scrierea unui mesaj în acest sens, prin intermediul sistemului RO e-Factura.

Este obligatoriu ca destinatarii facturilor primite prin intermediul sistemului să se asigure de corectitudinea datelor înscrise pe acestea, deoarece exemplarul original al facturii se consideră fișierul de tip XML însoțit de semnătura electronică a MF.

Foarte important!
Factura emisă trebuie transmisă în sistemul e-Factura în termen de maxim 5 zile de la data emiterii. Data comunicării facturii către destinatar se consideră data la care factura electronică este disponibilă acestuia pentru descărcare din sistemul RO e-Factura.

Ca o concluzie, putem sublinia faptul că sunt necesari parcurgerea câtorva pași pentru a putea trimite facturile emise în sistemul ANAF RO e-Factura dar în același timp vrem să vă subliniem și importanța transformării anumitor provocări în oportunități și cum acestea pot fi depașite făcand alegerile cele mai bune pentru afacerea dvs. în această eră a tehnologiei.

Recomandare:
Articolul Ce este sistemul RO e-Factura și beneficiile sale pe termen lung

Program de facturare gratuit:

Tot ce ține de e-Factura gratuit pentru antreprenori

O soluție simplă de emitere,transmitere si recepție a facturilor în sistemul RO e-Factura.