e-Factura! Ce înseamnă mai exact această obligație de la 01.01.2024?
1 ianuarie 2024 vine cu noi obligații pentru operatorii economici stabiliți în România, şi anume sistemul de facturare electornică RO e-Factura.
Putem spune că data de 01.01.2024, marchează debutul unei revoluții fiscale, datorită obligativității tuturor persoanelor impozabile stabilite în România, indiferent că sunt sau nu înregistrate în scop de TVA, de a raporta facturile emise prin sistemul RO e-Factura.
Legea 296/2023 a venit ca o furtună neașteptată pentru contribuabili aducând cu ea o perioadă agitată de adaptare și implementare. Noile obligații impuse, vor aduce toți operatorii economici în era digitală, deoarece începând cu data menționată, contribuabilii vor trebui să emita facturi în format electronic pe care să le trimită mai apoi, în format XML, în sistemul RO e-Factura, prin Spațiul Privat Virtual (SPV).
Pentru adaptarea la noua cerință operatorii economici vor trece prin două etape.
Prima etapa: 1 ianuarie – 30 iunie 2024
– toate persoanele impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, vor fi obligate să transmită facturile emise in sistemul RO e-Factura.
– toate persoanele impozabile nestabilite în România, adică nerezidente, dar care sunt înregistrate în scopuri de TVA în țara noastră, au obligația să transmită facturile emise în sistemul RO e-Factura.
– toate persoanele impozabile stabilite in România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, care efectueaza tranzactii cu instituțiile publice altele decat cele din relația B2G definită în legislația anterioară, au obligația să transmită facturile emise în sistemul RO e-Factura.
Sunt exceptate de la transmiterea facturilor emise în sistemul RO e-Factura, livrările de bunuri expediate sau transportate în afara UE de către furnizor sau de către o altă persoană în numele său și de asemenea, de către operatorul economic care nu este stabilit în România sau de către o alta persoană în numele său.
Aceștia din urmă pot opta, dacă doresc, să transmită și ei facturile emise în sistemul RO e-Factura. Pentru aceasta ei trebuie să se înregistreze și în Registrul RO e-Factura.
În această primă jumătate a anului, se dorește o tranziție către sistemul e-Factura. Astfel, indiferent de forma de transmitere a facturii către destinatari (în format clasic pe hartie sau în format electronic) este obligatoriu să le trimită și în sistemul ANAF în format XML, prin Spațiul Privat Virtual (SPV).
A doua etapa: 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2026
În această a doua etapă se va termina perioada de tranziție și se va intra într-un nou capitol fiscal. Facturile fiscale tradiționale nu vor mai fi acceptate din punct de vedere fiscal iar singurele facturi care vor beneficia de deducerea TVA vor fi cele transmise și acceptate prin sistemul RO e-Factura.
Operatorii economici au obligaţia de a emite o factură cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei. Odată emise, facturile trebuie transmise în sistemul e-Factura în termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii.
În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nu se vor aplica sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea acestui termen. După data de 1 aprilie 2024 nerespectarea termenului legal de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul e-Factura va fi considerată contravenție iar amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 10.000 lei.
Cu speranța că acest articol v-a fost util și indiferent dacă vedem această lege ca pe o furtună neașteptată sau ca pe un vânt ce aduce schimbarea, suntem absolut siguri că vom avea nevoie cu toții să ne dezvoltăm abilitățile de adaptare în perioada următoare.
Comentariul tau a fost trimis cu succes!